De hoogtepunten van 6 jaar Amsterdam Lightfestival
Sinds 2012 licht het Amsterdam Light Festival ons bestaan op in de donkerste dagen van het jaar. Om je geheugen op te frissen en je weer te verheugen op de aankomende editie, zetten we de mooiste kunstwerken van 6 jaar Amsterdam Light Festival voor je op een rij. Met een voorproefje van dit jaar, het 7e Amsterdam Light Festival.
Alle lichtkunstwerken die tijdens het Amsterdam Light Festival te zien zijn, worden speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Na hun première in Amsterdam, reist een deel van deze kunstwerken de rest van de wereld over.
1e editie (2012): Lichtgevend ei voor de Hermitage
Verlichte fietswrakken, lichtgevende blokken, een wensput in de grachten… Het eerste Amsterdam Light festival bracht nogal wat teweeg in Amsterdam. Maar het kunstwerk dat de meesten van ons wellicht het best is bijgebleven, is de ‘OVO’ van lichtontwerper Koert Vermeulen, het zeven meter hoge ei waar je doorheen kon lopen. Door het constant veranderende licht en de rond kringelende mist, leek het bijna alsof het ei bewoog. Misschien ook niet zo gek dat juist dit kunstwerk voor de Hermitage stond met al haar Russische kunstschatten – de beroemde Fabergé eieren kwamen oorspronkelijk uit Rusland. Ze werden ooit voor tsaren Alexander III en Nicholas II gemaakt als Paas-cadeau voor hun vrouwen en moeders.
2e editie (2013): Slapen op de grachten
Het leek wel een scène uit een sprookje: het drijvende hemelbed in de Amsterdamse grachten. Kunstenaar Vincent Oinet liet zijn kunstwerk ‘Pas Encore Mon Histoire’, ofwel: ‘Nog niet mijn verhaal’ gedurende het Amsterdam Light Festival van 2013 langzaam door de natuur overnemen. Vogels maakten er hun nesten, het water trok in de gordijnen en schimmels sierden de panelen.
3e editie (2014) Varen door lichtgevende confetti
De ballen op het water leken er achteloos ingegooid door een passerende voorbijganger. Maar niets was minder waar; over de locatie van de verschillende bollen in het kunstwerk ‘Water Fun’ van Angus Muir was extreem goed nagedacht. Wanneer rondvaartboten hier doorheen voeren, lichtten de bollen in verschillende kleuren op. Een soort lichtgevende confetti dus .
4e editie: (2015) Volkse vlieger
Met de ‘Light Kite’ visualiseerden de Tijdmakers het misschien wel meest Amsterdamse lied aller tijden: ‘De Vlieger’ van André Hazes. De lichtgevende vlieger stak prachtig af tegen de donkere nacht en leek elk moment weg te kunnen fladderen. Naast de Amsterdamse symboliek is de vlieger een universeel symbool voor vriendschap en vrijheid.
5e editie (2016) Pot goud in de gracht
Kunstenaar Gilbert Moity haalde de regenboog uit de lucht en naar de Amsterdamse grachten. Met een kleurenschema dat voor LGBTQIA (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual) staat, representeert dit kunstwerk zowel de openheid als de verscheidenheid die Amsterdam als stad zo typeert.
6e editie (2017) Oog in oog
Driton Selmani gunde Amsterdam meer een gigantisch amulet dat de stad moest beschermen tegen alle kwade invloeden. Zijn inspiratie: het nazar-amulet dat mensen, dieren en objecten beschermt tegen het boze oog door jaloerse en kwaadwillende blikken te weerkaatsen.
7e editie (2018) Een boodschap in licht
Wat het meest indrukwekkende kunstwerk van dit jaar zal worden, kunnen we natuurlijk eigenlijk nog niet zeggen. Wel is bekend wat het thema van dit jaar is, namelijk: ‘The Medium is The Message’, een uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan.
Nieuwsgierig? Nog even geduld. De 7e editie van het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 29 november 2018 tot 20 januari 2019. Het festival vanaf het water ervaren? Boek alvast een plekje op een boot bij De Nederlanden en ervaar het festival in haar volle glorie.
Afbeeldingen: Amsterdam Light Festival