Tijdens je dagelijkse rondje of fietstocht over de grachten denk je hier misschien niet zo snel aan, maar ook Amsterdam heeft een Big 5. Er huizen namelijk onder andere vissen, vogels, slangen, schildpadden en… zeehonden in de Amsterdamse wateren.

Vissen
Er was eens… een tijd dat de grachten zo vies waren dat er geen dier in kon overleven. Inmiddels is dat anders en leven er zo’n zeventig soorten vissen in de grachten en het Ij. Ook eetbare. Vissers hengelen bijvoorbeeld naar (snoek)baarzen, karpers, brasem, rivierkreeften, krabben, voorn en paling om ‘s avonds op tafel te kunnen zetten.

Vogels
Deze kun je niet missen, al was het alleen al omdat ze nogal veel lawaai kunnen maken. Drijfsijssies, Amsterdams voor zwemvogels, zoals meerkoeten, zwanen en eenden leven samen op en bij de grachten. Dit komt voornamelijk door de vele iepen die langs de gracht staan: in de schors van deze boom huizen allerlei insecten die graag worden gegeten door vogels. En niet alleen door watervogels. Ook merels, mussen, pimpelmezen, koolmezen en bonte spechten zijn aan de gracht te spotten. Al vinden ze oud brood, patat of stroopwafels ook heel lekker…

Ringslang
De IJdijken aan de oostkant van Amsterdam vormen al honderden jaren het vaste thuishonk van ringslangen tijdens het overwinteren. Op rokjesdag, de eerste warme lentedag, komen ze naar buiten om te zonnen. Ze kunnen langer dan een meter worden maar meestal zijn ze formaatje schoenveter. Eng? Nee joh, ze zijn totaal niet gevaarlijk.

Mocht je zin hebben ze op te pakken, dan spelen ze dood. Ze houden zich slap en er komt bloed uit hun bekje. Maar mooi dat dit niet waar is. Bijten doen ze in ieder geval niet. Het enige dat je eraan overhoudt is een dagenlange slangengeur aan je handen.

Schildpadden
Technisch gezien is dit er niet een uit de grachten, maar uit de parken. Bijna elk Amsterdams park bezit namelijk zijn eigen rood- of geelwangschildpad populatie. Allemaal huisdieren die door hun voormalige baasjes in het water gegooid zijn… want wat moet je met zo’n schildpad als je op vakantie gaat? Juist.

Tegenwoordig kun je deze schildpadjes niet meer bij de dierenwinkel kopen. En omdat deze beesten zich in het Nederlandse klimaat niet kunnen voortplanten zullen ze over enkele tientallen jaren helemaal uit Amsterdam verdwenen zijn.

Zeehond
De zeehond is een soort luipaard onder de Big 5 van Afrika – moeilijk te spotten. Maar het gebeurt, meestal zo’n één of twee keer per jaar. De grootse kans op het spotten van een zeehond is aan het IJ, voor het terras van Eye. Mooie reden om op een zomerse dag een biertje te gaan drinken.

Of boek een boot met vrienden, familie of collega’s en bekijk Wildpark Amsterdam vanaf het water!

Deel deze pagina:
[addtoany]