Schreierstoren

Zo komt de Schreierstoren aan haar naam (En nee, het is niet wat je denkt)!

Vroeger dienden ze als oriëntatiepunt, horloge of uitkijkpost. Vandaag de dag doen de torens van Amsterdam onder andere dienst als toeristische attractie, horecagelegenheid of museum. Hoe zijn ze ontstaan en wat is hun verhaal? Vandaag: alles over de Schreierstoren.

Verdediging van de stad
Rond 1380 werd er rond Amsterdam een dijk gebouwd om de groeiende stad te verdedigen tegen alles wat toen nog zee was. Dit is nu de Zeedijk, de plek met de beste dim sum van de stad. Toen de Amsterdamse handel en haven groeide, werd er in 1481 ook een stadsmuur gebouwd. De Schreierstoren was de verdedigingstoren van deze middeleeuwse stadsmuur. Toen de muur in 1600 gesloopt werd, bleef de toren gespaard. Het werd een havenkantoor tot 1966 toen werd besloten de toren te restaureren.

Huilen bij de toren
Ooit heette de toren nog ‘Schrayershoucktoren’, vanwege de scherpe (‘schraye’) hoek die de stadsmuur hier maakte. De huidige naam heeft te toren te danken aan een mythe afgeleid uit een van haar gevelstenen, waarop een huilende vrouw en een schip te zien zijn. Omdat je vanaf de toren uitkeek over zowel de zee als de haven, was dit dé plek voor VOC-vrouwen om afscheid te nemen van hun mannen voordat ze op reis gingen. En omdat daar heel wat bij afgehuild (‘geschreid’) werd, kreeg de toren de naam Schreierstoren.

Maagden en Watergeuzen
Het werkelijke verhaal achter de gevelsteen zit anders. De huilende vrouw staat voor een maagd – zo werd de gemeente van Amsterdam vaak afgebeeld – die verdrietig is vanwege de moeilijke positie waarin de stad zich bevond, vlak voor de 80-jarige oorlog. De stad kampte namelijk met heel wat problemen, zoals het nieuw ingestelde belastingstelsel door de Spanjaarden en het blokkeren van de havens door plunderaars. Geen wonder dat de maagd huilde.

Boeken en borrelen
Sinds de restauratie bevindt zich bovenin de toren een scheepskaarten en -boekhandel. Maar de Schreierstoren is vandaag de dag vooral bekend als gezellige plek om te borrelen, te vergaderen of zelfs te trouwen.

Vaar op een zonnige dag eens langs de toren om de gevelsteen met je eigen ogen te bekijken. Met een boot van De Nederlanden leg je zo aan bij de privé steiger van de Schreierstoren.